Trainen met een hartslagmeter voor beginnende hardlopers

Met een hartslagmeter meet je hoe hard je traint. Dit is belangrijk om het trainingseffect te sturen. Train je te hard dan belast je jezelf onnodig en verhoog je de kans om een blessure op te lopen. Misschien kun je het (te hoge) tempo zelfs niet volhouden zodat je je training voortijdig moet staken. Train je te langzaam dan is het effect van de training wellicht te laag om een betere conditie te krijgen.

Je kunt natuurlijk op gevoel trainen maar vooral beginnende lopers hebben nog geen fijn gevoel voor een constant looptempo. Met een hartslagmeter heb je een objectief getal dat aangeeft hoe hard je jezelf inspant en kun je het tempo beter inschatten. Omdat je weet hoe je traint en jezelf niet overbelast, maakt een hartslagmeter hardlopen ook leuker.

Beginnen met hardlopen met een hartslagmeter

Een hartslagmeter bestaat meestal uit een borstband en een polshorloge. De borstband meet je hartslag en stuurt dit draadloos door naar het polshorloge waarop je je hartslag af kunt lezen. De hartslag wordt vrijwel zonder vertraging weergegeven op het horloge en elke seconde ververst. De borstband voel je eigenlijk niet zitten en draagt comfortabel.

Met welke hartslag hardlopen

Wanneer je zonder problemen 30 minuten achter elkaar kunt hardlopen, kun je van start gaan met het bepalen van jouw hartslagzones door middel van de hartslagtest op Hardloopschema.nl. Hiermee bepaal je 5 hartslagzones die ook gebruikt worden in de trainingsschema’s van deze website.

Laat je niet verleiden om je hartslagzones te bepalen aan de hand van jouw voorspelde maximale hartslag met rekenregels zoals “220 minus je leeftijd in jaren”. Zoals hier wordt uitgelegd, geeft dit onbetrouwbare hartslagzones. Let op dat ook hartslagmeters deze methode gebruiken om “automatisch” jouw individuele hartslagzones te bepalen.

Wanneer je nog geen 30 minuten achter elkaar kunt hardlopen, moet je even wachten met het uitvoeren van de hartslagtest. Toch kun je in dit geval al veel profijt hebben van je hartslagmeter. Door regelmatig je hartslag af te lezen op je hartslaghorloge, herken je namelijk heel snel de hartslag waarbij je in staat bent om te blijven hardlopen zonder daarbij te moeten stoppen omdat het te zwaar voor je is. Hierdoor kun je je het tempo gaan herkennen en controleren wat voor jou voorlopig de beste intensiteit is.